Brood

TRAAG BROOD

 

Marjolijn Bloemmen bakt brood zoals vroeger:

van Belgisch, op steen gemalen, bio graan, desem en zeezout. Er wordt kort gekneed, lang gerezen en gebakken in een houtoven. Dat levert ‘ne lekkere bo’ op met een stevige bite. Met brood van Bo&Co kies je voor meer aroma`s, betere verteerbaarheid en langere conservering.

 

Wij bereiden onze broden met 4 ingredienten :

 

  • Meel. We gebruiken het meel van Pierre Baré, een Biologisch Dynamische boer die zijn meel maalt op steen. Hij kiest voor graanvariëteiten die niet zozeer werden geselecteerd op bakkwaliteit, maar op natuurlijke resistentie en smaak. Dat merk je aan de smaak en betere verteerbaarheid van het brood. In de toekomst wilen wij ook brood van oude graanvariëteiten gaan maken. Die bevatten meer mineralen en een beter verteerbare vorm van gluten. Dat is interessant voor mensen met glutenintolerantie. We kiezen voor maling op steen, omdat het meel dan minder wordt geoxideerd en zo de natuurlijke voedingswaarde van de graankorrel optimaal bewaard blijft. Dat merk je aan de voedzaamheid van het brood.
  • Desem. Alle broden worden met tarwedesem bereid.
  • Water. We gebruiken het kraantjeswater van St.-Agatha-Rode en hydrateren onze broden relatief veel om de verteerbaarheid ervan te verbeteren. Het deeg wordt daardoor plakkerig en ongeschikt voor gemechaniseerde verwerking. Ons brood is dus het resultaat van handwerk.
  • Zout. Fijn Atlantisch zeezout (zonder toevoegingen).

 

Bereiding

We kneden het deeg weinig om oxidatie te voorkomen, en laten het minimaal 5u fermenteren om de mineralen uit de zemelen opneembaar te maken voor ons lichaam. Ook deze werkwijze draagt weer bij tot een goede verteerbaarheid, natuurlijke smaak (je proeft het graan) en voedzaamheid. Met 2 à 3 sneetjes van ons brood heb je eigenlijk al flink gegeten. En omdat het zo smaakvol is, hoeft er minder beleg op. Om deze reden werd Marjolijn gekozen als gezicht van de wervel-campagne 'minder maar beter brood'.

 

Bewaartips

Zuurdesembrood bewaart van nature lang (weken) en dát zonder additieven. Brood dat wordt afgebakken bij dalende temperatuur, zoals bij een houtoven, heeft een dikkere korst, wat maakt dat het kruim langer vers blijft. En door het brood ongesneden te bewaren in een doek, wordt de versheid optimaal bewaard. In de praktijk blijft het brood 2-3 dagen mals van binnen. Blijft er na 3 dagen nog wat over, dan kan je de sneetje best toasten om ze extra lekker te maken. Je kan brood van 2-3 dagen oud ook wat bevochtigen en 5 minuten afbakken in de oven op 200C. Het wordt dan weer helemaal vers !

Of je kan het brood invriezen, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Invriezen doe je best verpakt in plastiek om je brood te beschermen tegen vriesbrand, geheel of voorgesneden. Ontdooien kan op kamertemperatuur. 5 minuutjes in oven op 200C of even in micro-oven maakt het broodje weer zo vers alsof het pas gebakken is.