Workshops

WORKSHOPS

 

BROODBAK WORKSHOPS, VERDERE VORMING, TEAMBUILDING.

 

Kneed, bol en bak, laat je inwijden in de geheimen van desem en aroma`s en leer hoe je een unieke broodsignatuur ontwikkelt. Schrijf je in voor een workshop op de Ferme Framboos of nodig vrienden, buren, kennissen of collega's uit en ga samen aan de slag met jouw oven onder onze deskundige begeleiding.

 

Marjolijn geeft workshops over het maken van desembrood met houtgestookte ovens. Desembrood maken is spannend, omdat je werkt met levende materie: de bacterien en wilde gisten in je desem. En het bakken in houtgestookte ovens geeft dat onvervangbare aroma aan je brood.

 

De workshops gaan door in:

  • De Ferme Framboos, met een indirect gestookte metalen oven
  • Verschillende locaties, met een direct gestookte steenoven
  • Bij jou thuis, met jouw oven (mail bakhuis@fermeframboos.be voor alle info)

 

Een typische workshop duurt van 10u-17u omdat desembroden minimaal 5u moeten rijzen. Het programma is een mix van theorie en praktijk en is erop gericht om je autonoom te maken in het maken van desembrood. Er wordt gestreefd naar groepen van 6 tot maximaal 8 personen om een persoonlijke begeleiding mogelijk te maken. Er wordt ook getracht beginners en gevorderden in aparte groepen onder te brengen.

 

  • Beginner: Je hebt nog nooit brood gemaakt of alleen gistbrood of het wil echt niet lukken met desem.
  • Gevorderde: Je maakt regelmatig gist-of desembrood en wil de finesse van het werken met desem onder de knie krijgen. Je hebt specifieke vragen over receptuur en werkwijze en zoekt naar optimale organisatie van je productie.

 

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • de historische context van brood, meel en graan: hoe ontstond toch dat 'plofkippenbrood' (dixit desemenzo) en al die glutenintoleranties?
  • verschillen tussen gist- en desembrood
  • gebruiksaanwijzing desem (beetje biochemie)
  • het productieproces van verschillende soorten desembroden, met
  • het spelen met de belangrijkste variabelen
  • handige tips & trics
  • opzetten en onderhoud van je desem
  • jouw vragen

 

Planning workshops @ Ferme Framboos:

  • zaterdag 27 januari: je kan je nu inschrijven (bij voorkeur beginners)
  • zaterdag 10 februari: je kan je nu inschrijven (bij voorkeur gevorderden)
  • zondag 25 februari: je kan je nu inschrijven (bij voorkeur beginners)
  • zaterdag 10 maart: je kan je nu inschrijven (bij voorkeur gevorderden)

 

  • Extra datum: stel zelf je groep van minimaal 6 personen samen met vrienden, buren, kennissen of collega's.

 

Inschrijving: Aanmelden kan per email naar bakhuis@fermeframboos.be.

Je bent pas ingeschreven na betaling van een bijdrage van 85 euro per persoon. Meel, desem, zout en hout zijn inbegrepen. Je maakt verschillende soorten brood die je mee naar huis neemt. Je kan ook starter mee naar huis nemen.